pondělí 1. prosince 2008

Podpora vícejádrových procesorů

V dnešní době koupíte již stěží nový počítač, který by nebyl vybaven vícejádrovým procesorem. Jak je to pak s využitím více jader v Inventoru?
Verze 2009 podporuje vícejádrové procesy při těchto specifických činnostech:
- Animace a rendering v modulu Inventor Studio
- Pevnostní analýzy (ANSYS nebo FEAComputeServer)
- ASM (Autodesk Shape Manager) kernel
- Plánovač úloh
Pro plné využití potenciálu vícejárdových procesorů je tedy nutné mít i vícevláknovou aplikaci (multi-thread), Autodesk Inventor je (až na zmíněné vyjímky) aplikací jednovláknovou (single-thread).

V praxi je pak možno u takovýchto jednovláknových aplikací (kterých je drtivá většina), např. u procesu Inventor.exe, při vysoké procesorové zátěži (např. aktualizace sestavy) vidět ve správci úloh vytížení procesoru pro tento proces kolem 50%, u čtyřjádra to bude max. 25%, až konečně u 16 jader to bude kolem 6%.

Způsob, jak využít plného potenciálu 2 jader, je případně i spuštění 2. sezení Inventoru, podobná funkcionalita je pak i v Plánovači úloh Inventoru, kde lze zapnout možnost využití více jader a kde se tato jádra využívají skutečně tak, že se spouští více sezení Inventoru současně.



2 komentáře:

  1. Ve vašem příspěvku postrádám zmínku o 32 nebo 64 bitových Windows. Jaké s nimi máte zkušenosti ?

    OdpovědětVymazat
  2. Těch hledisek je více, pokud jde o Inventor a jeho 64 bit verzi (a ostatní CAD aplikace Autodesku), tak nevidím žádný reálný problém.
    Dalším hlediskem můžou být případně jiné (třeba i historické)aplikace, které na těchto OS nemusí správně fungovat, bude jich však minimum. Dalším hlediskem jsou případné 64 bit ovladače pro některá zařízení (typicky staré tiskárny či plotry), kde může rovněž chybět podpora.
    Sám používám Win Vista 64 bit s Autodesk či Microsoft aplikacemi k plné spokojenosti.

    Luboš Petr

    OdpovědětVymazat