čtvrtek 8. ledna 2009

Porovnání 2D výkresů

Možná se vám občas stane, že vám kolega upraví váš dokonalý výkres. Nebo chcete rychle přijít na to, co se změnilo ve výkresové dokumentaci v jednotlivých vývojových fázích návrhu. Nebo váš koordinující partner v dokumentaci něco změnil, ale slovní popis vás stejně vede k tomu, že si raději výkres zkontrolujete vizuálně starý vůči novému.Sám jsem se tím kdysi potýkal a byť jsou na to různé postupy, které toto částečně usnadní a urychlí, nikdy nemáte jistotu, že jste něco nepřehlédli.
Možná ale nevíte, že již nějaký čas máte k dispozici funkcionalitu, která porovnání dvou 2D výkresů rychle a přehledně provede za vás. Tato funkcionalita se nachází ve známém nástroji Autodesk Design Review („prohlížeč“ DWF souborů). A jak funguje? Stačí k již načtenému 2D výkresu pomocí funkce „COMPARE“ načíst změněnou verzi výkresu. ADR výkresy porovná a změněné objekty označí. Objekty odstraněné červenou barvou, objekty přidané pak zelenou.
Tyto výsledné „vrstvy“ je pak možno dále zpracovat v ostré CAD aplikaci (AutoCAD či Inventor) formou podložení vrstvy poznámek nad původní výkres, a případné změny zapracovat do originálního dokumentu.
Celý postup si pak můžete prohlédnout na přiloženém videu.

Žádné komentáře:

Okomentovat