úterý 24. března 2009

AutoCAD 2010 - tenhle krokodýl je ve formě

Nové verze AutoCAD 2010 a AutoCAD LT 2010 byly vyvíjeny pod zubatými kódovými jmény "Gator" (z alligator) a "Croc" (z crocodile). A agresivní názvy jakoby předznamenávaly i ambice těchto verzí. AutoCAD je již zralá softwarová aplikace, a tak mezi jeho jednotlivými verzemi - i vlivem jednoročního cyklu nových release - zpravidla nejsou až tak zásadní změny. Přesto verze 2010 dokázala překvapit.

Není tajemstvím, že samotný AutoCAD byl v portfoliu firmy Autodesk v posledních letech trochu na okraji zájmu. Hýčkanými dětmi byly spíše nové parametrické aplikace typu Inventor a Revit, popř. profesní verze CAD aplikací odvozených z AutoCADu (Civil 3D, Architecture, Map, MEP...). Verze AutoCAD 2010 ale nečekaně vrací do hry AutoCAD i jako parametrickou 3D CAD aplikaci, která dokonce v ovládání a přizpůsobitelnosti 3D funkcí v lecčems překonává i stávající parametrické 3D CADy. AutoCAD je tak nyní dostává do kategorie opravdových 3D CAD aplikací velmi dobře použitelných např. i na koncepční modelování, včetně organických tvarů.

Podobně jako si můžete vybrat různé typy různě vybavených švýcarských kapesních nožíků a vždy získáte univerzální, snadno použitelný, časem prověřený a spolehlivý nástroj, můžete si vybrat i různé typy AutoCADu (od jednoduché verze LT až po třeba AutoCAD Civil 3D nebo AutoCAD Plant 3D) a pokaždé získáte stejně ovladatelné aplikace, se stejným souborovým formátem a snadným přenosem dat, použitelné na jakýkoliv typ CAD prací.

Snadná spolupráce je jedním z hlavních parametrů i u ostatních více než 50(!) nových produktů řady Autodesk 2010.

Přehled novinek v AutoCADu verze 2010 najdete na stránce AutoCAD 2010, přehled dalších nových aplikací řady 2010 na stránce Novinky a termíny uvedení řady 2010.

AutoCAD 2010

Žádné komentáře:

Okomentovat