pátek 27. března 2009

Ribbon v CAD aplikacích Autodesk řady 2010

Jedním ze společných rysů nových verzí CAD aplikací Autodesku je jednotné ovládání pomocí přizpůsobitelných "pásů karet" (jak zní oficiální český výraz), neboli Ribbonu.

I když ribbon byl pro CAD použit už v AutoCADu 2009, LT 2009 a v UI-preview verzi Inventoru 2009 (a ještě předtím měl podobu Dashboardu), je jeho implementace v produktech řady 2010 výrazně vylepšena. Pokud znáte (popř. nenávidíte) ribbon v Microsoft Office 2007, pak vězte, že CAD-ribbony Autodesku jsou příbuzné jen na pohled. Oproti MS Office mají podstatně větší možnosti přizpůsobení, využívají širší možnosti kontextového chování, nabízejí obrázkovou nápovědu a zabírají méně místa.

Při letmém pohledu se zdá, že ribbon zabírá zbytečně vzácného místa na obrazovce. Při porovnání s klasickým uživatelským rozhraním to ale nemusí platit vždy. Např. Revit 2010 s ribbonem nabízí v nejpoužívanějším rozlišení 1280x1024 o 6% více místa pro projekt než předchozí verze s klasickým rozhraním. A to jde o implicitní zobrazení, ribbon přitom umožňuje nastavit i např. minimalizovanou verzi, která automaticky vyskakuje až při najetí kurzoru.

Ribbon - nápovědaNápověda při najetí myší nad konkrétní nástroj ribbonu (tooltip) se objevuje ve dvou krocích - nejprve stručný popis a po chvíli (stále si nejste jisti) se objeví delší výňatek z dokumentace, včetně obrázku použití daného nástroje.

Vertikální ribbon v Inventoru 2010K méně obvyklým způsobům přizpůsobení ribbonu patří možnost odtržení jednotlivých karet a jejich umístění kamkoliv na plochu, "expertní režim" bez popisů, nebo ukotvení ribbonu po stranách obrazovky (výhodné u širokoúhlých monitorů, kde je "po straně" přeci jen více místa). Ribbon lze zminimalizovat do jednořádkového proužku a samozřejmě do jednotlivých karet přidávat a ubírat příkazy (programově nebo např. v AutoCADu pomocí CUI). K ribbon rozhraní patří i nový panel rychlého přístupu (QAT, rovněž přizpůsobitelný) a velké aplikační tlačítko v levém horním rohu - to skrývá nejčastější globální funkce jako posledně použité (nebo oblíbené) dokumenty, tisk, export/import, ukončení programu, možnosti nastavení, apod.

Ke společným rysům ribbonu patří i zrychlený přístup pomocí klávesových zkratek. Ty se zobrazí při stisku klávesy Alt. K nejdůležitějším funkcím se tak pokročilí uživatelé mohou dostat rychle, bez nutnosti "trefování" ikonek. Takto vypadají ribbony v jednotlivých aplikacích společné rodiny "AIR 2010" (AutoCAD, Inventor, Revit) a Design Review při stisku [Alt] - tedy se zobrazenými klávesovými zkratkami. Povšimněte si podobnosti všech rozhraní - při přechodu mezi aplikacemi tak už nebudete "bloudit":
AutoCAD 2010
Inventor 2010
Revit Architecture 2010
Design Review 2010

Návrh struktury a možností ribbonu v aplikacích Autodesku byl výsledkem analýzy mnoha studií způsobu využívání a ovládání jednotlivých CAD aplikací. Po chvíli zvykání zjistíte, že práce s ribbonem bude i pro vás efektivnější. A pokud ne, můžete stále přepnout na původní uživatelské rozhraní.

Žádné komentáře:

Okomentovat