čtvrtek 1. dubna 2010

Revoluční uživatelské rozhraní AutoCADu 2011

ACAD2011

(Praha, 1.duben) Autodesk představil revoluční zjednodušené uživatelské rozhraní nového AutoCADu 2011. Tento počin je v softwarovém průmyslu zatím bezprecedentní, ale další softwaroví výrobci se již nechali slyšet, že zvažují vydat se podobnou cestou. Oč se jedná?

Náklady na lokalizace do různých jazyků a časové prodlevy mezi vyvinutím nové verze a jejími následnými lokalizacemi se dostávaly do stále ostřejšího konfliktu s ekonomickými požadavky na snižování nákladů v období celosvětové recese a s frekvencí uvádění nových verzí AutoCADu. Zároveň rychle roste počet uživatelů AutoCADu v Číně a dalších asijských zemích. Odhady hovoří o 21% meziročním růstu v těchto regionech - v roce 2025 tak budou uživatelé v této části světa tvořit již 86.3% uživatelské báze AutoCADu. Podle výzkumné zprávy univerzity ve Springfieldu vzrostla úroveň uživatelů v USA a v Evropě a jejich znalost prostředí AutoCADu - 89.8% procent z nich se řídí pouze ikonami a nečte konkrétní popisy funkcí a výzvy příkazů. Část vývojového týmu Autodesku navíc pochází z Číny. Logickým vyústěním všech těchto vlivů je rozhodnutí Autodesku vyvíjet a dodávat nadále pouze AutoCAD v čínské verzi, s čínským uživatelským rozhraním.

Veškeré ikony a funkce přitom zůstávají nezměněny, takže i průměrný uživatel se bude moci v prostředí AutoCADu rychle zorientovat. Pro začínající uživatele bude dodávána papírová šablona, která umožní přiložením na monitor rychle identifikovat jednotlivé funkce v menu a ribbonech. Nová online nápověda AutoCADu 2011 navíc umožňuje díky aplikaci Google Translate automatický překlad do libovolného jazyka - čínský AutoCAD se tak snadno dostane i do dalších jazykových oblastí, pro které zatím lokalizace AutoCADu neexistovaly (např. svahilština nebo galicijština). Tištěné příručky nejsou problémem, protože žádné nejsou.

První reakce uživatelů na tuto novinku se liší podle regionů. Komentátor počítačové přílohy čínského vládního listu Žen-min ž'-pao označuje toto rozhodnutí Autodesku za "krok správným směrem". Známý francouzský blogger Patrick Merde naopak ve svém bohatě komentovaném příspěvku volí spíše odmítavá slova. Reakce finančních trhů je pozitivní, akcie (ADSK) vzrostly po tomto oznámení o 2.8%. Můžeme se proto zřejmě těšit na podobné řešení i u dalších programů.

Přejeme příjemné prožití prvního apríla.

2 komentáře:

  1. Tak to jsme mě fakt dostali! Sežral sem to i s navijákem.
    Ještě že si bystřejší kolega přečetl datum :)

    Matějka

    OdpovědětVymazat
  2. Při prvním přečtení jsem to taky nevěřícně sežral, až pozornější pročtení mně probralo. Je vidět na co všechno dneska člověk ochotně skočí :-)

    OdpovědětVymazat