neděle 27. března 2011

Jak vybrat správnou grafiku pro CAD?

Kupujete nový notebook nebo desktop pro CAD? Uvažujete o zrychlení stávající stanice upgradem grafické karty? Vyberte správný grafický akcelerátor, který využije maximum funkcí vašeho CAD software.

Řada CAD aplikací Autodesku sdílí společné grafické jádro. Navíc řada specializovaných grafických funkcí tohoto jádra využívá hardwarové akcelerační funkce grafických čipů (karet) pro zrychlení grafických operací nebo pro zobrazení speciálních grafických efektů - např. odlesků a map nerovností v 3D pohledech, zobrazení měkkých vržených stínů, ale třeba i zobrazení textů ve výkresových pohledech Inventoru. Bez této podpory bude daná funkce buď zcela nedostupná nebo řádově pomalejší.

Pro zobrazení těchto operací musí daná karta (resp. u notebooků: grafický čip), plus její driver operačního systému podporovat danou funkčnost. Proto Autodesk testuje nejrozšířenější grafické karty předních světových výrobců a certifikuje jejich konkrétní modely a konkrétní verze driverů. Pořízením certifikované grafické karty máte jistotu, že CAD aplikace bude umět využít kartu na meximum a nebude trpět chybami zobrazení (přebytečné artefakty, chybějící geometrie, apod.).

Pro výběr vhodné karty můžete využít nový online nástroj Autodesk Certified Graphics Hardware spuštěný s uvedením verzí 2012. V něm vyberete vaši aplikaci (AutoCAD, Inventor, Revit, nebo sadu Design Suite), verzi, operační systém (Windows, MacOS), popř. i výrobce (nVidia, AMD, Intel, Matrox, Parallels, VMware) a typ karty (workstation, spotřebitelská, mobilní). Jsou vypsány certifikované a doporučené grafické karty, popř. certifikované čipy používané v noteboocích. Z tohoto seznamu vybírejte vaši novou kartu nebo parametr vašeho nového notebooku.


Pokuste se vybrat kartu s hodnocením "Recommended" (hvězdička) - ta je doporučená pro maximální výkon dané aplikace nebo Suite sady. Pro tyto karty také CAD aplikace sama zapne optimální hardwarovou akceleraci. Je potřeba použít také konkrétní verzi systémového driveru (Windows), který je uveden v seznamu (lze odsud také rovnou stáhnout - viz "Download Driver").

Klepnutím na konkrétní položku rovněž získáte výpis konkrétních schopností dané karty ve zvolené CAD aplikaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat