středa 9. března 2011

A Oscara získává.... Autodesk

Oscar
Již 16. rok v řadě získal Oscara v kategorii "Nejlepší filmové efekty" film, který byl vytvářen pomocí "digital entertainment" aplikací firmy Autodesk. V letošní ročníku udílení cen filmové akademie - Oscarů - byl v této kategorii oceněn sci-fi snímek Počátek (Inception).

Společnost "Double Negative" použila pro tvobu transformací městských scén a panoramat v tomto snímku kombinujícím sny a realitu hned několik vizualizačních a efektových aplikací Autodesku.

I další nominované a vítězné snímky letošních Oscarů byly spoluvytvářeny produkty Autodesku. Alenka v říši divů kombinující počítačovou animaci a živé scény byla vytvářena pomocí programů Autodesk Maya, Autodesk Mudbox a Autodesk Flame. Stejná sada nástrojů Autodesku byla použita studiem ILM pro tvorbu 527 záběrů vizuálních efektů ve filmu Iron Man 2. Další nominovaný snímek Harry Potter a Relikvie smrti: část 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I) využívá software Autodesk Maya jako hlavní nástroj pro 3D modelování a animaci. Pro film Život po životě (Hereafter) zvolilo studio Scanline VFX nástroj Autodesk 3ds Max - úvodní sekvence vlny tsunami byla vytvářena v tomto programu.

Multimédia technologie Autodesk zasáhly i do nominovaných filmů v dalších kategoriích. Animovaný krátký film The Lost Thing (ztracená věc) byl vytvářen s pomocí aplikací Autodesk Softimage, Smoke a Lustre. Ani myška z krátkého filmu The Gruffalo by nevznikla bez programů Autodesk Maya, Autodesk Combustion a Mudbox. Ve filmu Černá labuť (Black Swan) byla použita Autodesk Maya pro vizuální efekty, včetně transformace herečky Natalie Portman na Černou labuť. O tlumené barvy filmu Opravdová kuráž (True Grit) se postarala postprocessing aplikace Autodesk Lustre.

Viz též Multimédia aplikace firmy Autodesk.

Žádné komentáře:

Okomentovat