čtvrtek 30. července 2015

Project Aquila - aplikace propojující IoT a BIM


Project Aquila (souhvězdí orla) dostupný na Autodesk Labs je příkladem nového typu aplikace přímo propojující oblast "internetu věcí" (IoT) a "informačního modelu budov" (BIM).

Autodesk Project Aquila umožňuje snadnou správu a analýzu spotřeby energie a stavu elektrických zařízení - využívá real-time data z bezdrátových čidel rozmístěných po budově a projektová data BIM modelu virtuální budovy. Použitá čidla Panoramic Power využívají bezdrátovou komunikaci, nabízejí rychlou instalaci a nevyžadují napájení - jsou napájena magnetickým polem elektrických vodičů, na něž jsou jednoduše "nacvaknuta". Lze tak efektivně sledovat a optimalizovat spotřebu energie v obchodních a kancelářských budovách, v restauracích, nemocnicích, školách nebo výrobních prostorech.

Okamžitá data z jednotlivých elektrických obvodů usnadňují přehled o výkonu a potřebě údržby jednotlivých zařízení ve sledované budově. Umožňují včas identifikovat skryté problémy a předvídat selhání.

Datové výstupy jsou viditelné v kontextu mapy - 2D půdorysu nebo 3D modelu budovy a uživatel je tak může snáze vztáhnout k aktuální provozní a dispoziční situaci. I na dálku lze virtuálně procházet budovou a mít v ní okamžitý přístup k naměřeným datům.

Získané reporty lze snadno sdílet s dalšími správci a uživateli budovy a pomáhat tak optimalizovat spotřebu energií.


Produkty Autodesku jsou už dnes využívány pro navrhování řady produktů z oblasti IoT. Výrobky a nástroje pro jejich navrhování jsou dnes čím dál více propojeny a možnosti komunikace nabízejí nové cesty pro získávání reálných dat a jejich zpracování s využitím cloudových technologií. Tato data pak jsou zpětně využívána pro optimalizaci samotného fyzického výrobku nebo způsobu jeho využití. Kdykoliv, odkudkoliv. To je princip "internetu věcí". K novým technologiím navrhování a aditivní výroby přispívají i moderní CAD/CAM nástroje pro digitální prototypy jako je Autodesk Inventor nebo Autodesk Fusion 360.


Via Autodesk Labs

Žádné komentáře:

Okomentovat