pátek 16. listopadu 2018

AU2018 - další střípky z konference


Druhý a třetí den 26. ročníku konference Autodesk University byl věnován prezentacím, workshopům a diskuzím k jednotlivým průmyslovým oborům a produktům. Společným jmenovatelem většiny z nich byla otevřenost dat, společná datová platforma, integrace s dalšími nástroji pomocí integračních nástrojů platformy Autodesk Forge, plánovaná rozšíření této platformy a využití dalších možností cloudu pro snazší spolupráci aplikací a především pro virtuální spolupráci týmů.

BIM 360


Platforma BIM 360 a Autodesk produkty v ní obsažené dnes nabízí desítky nástrojů a společný datový "pool" pro snadnou spolupráci všech účastníků stavebního projektu na jedné společné platformě, ve kterém otevřená projektová data tvoří společný základ. Nad nimi poskytuje prostředky pro automatizaci procesů, koordinaci a mobilní využití odkuskoliv z terénu, ze stavby. Akční, průběžně aktualizovaná data otvírají cesty k lepším a relevantnějším výsledkům. Během posledního roku přinesla tato platforma celkem 33 nových verzí, více než 130 funkcí a 60 nových integrací s dalšími aplikacemi třetích stran. Nejčerstvějšími novinkami je nový pracovní postup pro schvalování, automatické generování změnových požadavků nebo class-management modul. Připravuje se modul řízení nákladů.




Stavební průmysl hledá cesty ke zvýšení produktivity, efektivity a předvídatelnosti. Dnes až 90 % firem v oboru usilovně a čím dál komplikovaněji hledá kvalifikované lidi. Až 98 % stavebních projektů končí se zpožděním a s překročením nákladů. Jednou z možných cest je industrializace stavebnictví. Zároveň současní hráči na trhu stavebnictví cítí, že jsou vhozeni do nových vod a nastává pro ně moment "plav nebo se potopíš", a mohou jej snadno propásnout. Airbnb nevymyslel hotelový průmysl a Uber nezaložili taxikáři.


Unity - výkon 3D her do světa BIMu


Ve spolupráci se společností Unity připravuje Autodesk propojení CAD a BIM dat s výkonnými 3D nástroji osvědčenými ze světa 3D realtime her. Hi-res gaming je podobně jako 3D CAD a BIM náročný na grafický výkon pracovních stanic.

Díky této spolupráci vzniká virtuální prostředí spolupráce. Ze zdrojových BIM dat, jsou odstraněny nevýznamné detaily a výsledný model (včetně BIM metadat) lze v reálném čase v kolaborativním prostředí procházet na jakékoliv platformě (podporováno přes 25 platforem), včetně PC, mobilních zařízení, 3D brýlí a headsetů, stylem VR nebo AR (rozšířené reality). V druhé polovině roku 2019 bude k dispozici i přímý modul pro komunikaci Revit-Unity.

Propojení na Unity je řešeno pro aplikace Autodesk Revit (včetně BIM dat), VRED, 3ds Max, Maya a Shotgun.



Výroba


Ve světě je ročně uváděno 370.000 nových produktů. Ne všechny z nich jsou zrovna lunární moduly zmíněné v předchozím příspěvku, ale každý nový výrobek má za cíl svými vlastnostmi uspět na konkurečním trhu. Přitom 70 % nákladů na výrobek je určeno již v rané fázi vývoje. Problém je, že produktivita výroby roste pomaleji (3% za poslední roky) než vývoj světových trhů.

Možným řešením je změna výrobních technologií a postupů. Obvykle každý prvek, každé zaoblení na výrobku znamená zdražení výroby. Při aditivní výrobě naopak - čím více děr a mezer, tím je produkt levnější a lehčí. Neefektivní bývají i nástroje pro spolupráci - e-maily, evidence, archivace a další operace kladené na bedra konstruktérů a technologů nejsou obvykle dobře propojeny s jejich hlavní pracovní náplní a ti pak stráví až 1/3 času nepřínosnými operacemi (převody dat, záznamy, archivace, posílání dat).

Rostou rovněž nároky na zákaznicky přizpůsobené výrobky. Například naprostá většina vozů MINI jsou dnes unikátní konfigurace, téměř žádný není stejný. Jaký rozdíl od masové pásové výroby. To klade vyšší nároky na toky dat. Vidíme dnes více propojený svět výroby, kde data jsou středem všeho. Máte-li potřebná data, a na ně napojené nástroje/procesy/lidi - pak můžete automatizovat.


neviděli už jsme se někde?

Inovace je cesta jak mohou dneší dinosauři zabránit svému vyhynutí. I tradiční firmy využívají inovace pro modernizaci svých výrobků. Hlubokou modernizaci - žárovka není vylepšená svíčka, ale zcela nový typ výrobku. Jednou z možností hluboké modernizace je využití generativního navrhování (generative design, GD) - využití strojových algoritmů pro vytvoření zcela nových, organických tvarů výrobků na základě zadaných omezujících parametrů. Tyto mimozemsky vyhlížející tvary nabízejí až o desítky procent lepší parametry.



Generativní navrhování a další nové technologie pro inovace a modernizaci výrobků je součástí Autodesk Fusion 360, produktu zahrnutého v konstrukční sadě Product Design & Manufacturing Collection. Fusion 360 tvoří kompletní platformu pro vývoj moderních výrobků, které propojuje celý proces, od definování konceptu až po vyrobený produkt.


V rámci konference jsme měli možnost setkat se přímo s vývojáři aplikace Fusion 360 a přispět k jejímu dalšímu vývoji několika podněty, jak z našich vlastních zkušeností, tak z připomínek našich zákazníků. Budeme sledovat jak se uplatní v dalších verzích Fusion 360.

Kompletní fotogalerii z naší účasti na AU2018 si můžete prohlédnout na Facebooku CAD Studia.

Viz též Reportáž z 1. dne

Žádné komentáře:

Okomentovat