středa 14. listopadu 2018

Autodesk University 2018 - den první


Na výroční konferenci "Autodesk University 2018" (AU 2018) se letos sjelo do hotelu Venetian v Las Vegas rekordních 11.000 účastníků z celého světa. A protože mezi nimi tardičně nechyběli ani zástupci CAD Studia, můžeme se s vámi podělit o osobní zkušenosti z této akce.

V úvodní přednášce se ředitel Autodesku, Andrew Anagnost, zamýšlel nad tím, jak může technologie otevřít projektantům a konstruktérům nové příležitosti pro to, jak tvořit lépe, více a s menšími negativními dopady na na svět kolem nás. Automatizace rozhodně není ohrožením pracovních míst, ve skutečnosti vytváří nové ekosystémy, s novými pracovními místy s novými, smysluplnějšími způsoby práce. Automatizací našich opakovaných činností se nestanou naše ostatní činnosti zbytečné. Naopak vzroste jejich význam, vzroste důležitost našich znalostí a tvořivosti. Před 100 lety bylo 40% američanů zaměstnáno v zemědělství, dnes jsou to díky průmyslové automatizaci jen 2%. Přesto se zemí nepotloukají miliony nezaměstnaných zemědělců, ani obyvatelstvo netrpí hlady kvůli omezené produkci potravin.

Ceněna je adaptivita, pružnost a komunita - s nimi se vám bude dařit i v nastupující éře, kde hrozí spíše nedostatek dovedností než nedostatek pracovních míst.


Staronový technický ředitel Autodesku, Scott Borduin, zdůraznil, že rostoucí objemy dat spolu nesou větší znalost, větší znalost se rovná lepšímu pochopení a lepší pochopení vede k lepším výsledkům. Vznikají lepší produkty, s lepšími vlastnostmi, s nižšími náklady a lepší dostupností. Při vývoji často vznikají protichůdné požadavky. A ve sbližování zdánlivě protichůdných cílů je obzvláště dobrá technologie generativního navrhování. Cílem ale není, aby počítač za nás nalezl cestu z bodu A do jakéhokoliv bodu B. Jen nám pomáhá najít rychleji cestu z neoptimálního A do lepšího bodu B. Rozhodnutí o podmínkách i řešení však je a bude na člověku.

NASA JPL (Jet Propulsion Lab) navrhla pomocí generativního designu nový lehký (cca 80kg) přistávací modul pro budoucí mise na Jupiterovy měsíce, Mars a další. Kromě zadání konstrukčních omezujících parametrů byly pro vygenerování tvaru využity i výrobní omezující parametry, aby byla zajištěna kompatibilita výsledné geometrie s různými způsoby výroby - odléváním, subtraktivní i aditivní výrobou.


Optimalizace a automatizace je ale využívána i nad BIM daty - například společnost Daiwa House hromadně oslovuje majitele menších pozemků s automaticky vygenerovanými individualizovanými projekty možné zástavby, včetně výpočtu ekonomiky projektu. Automatizace zde přináší nízké náklady na přípravu nabídek, nízká rizika a vysoký profit pro všechny zúčastněné. Na blogu NaZdi.cz informujeme o nové aplikaci Autodesk Project Refinery zpřístupňující generativní navrhování i pro oblast AEC, pro BIM data z Revitu.


Stavebnictví vůbec představuje široké pole pro budoucí automatizaci. Je to jeden z nejstarších průmyslových oborů. Dosud se v něm nepoužívají žádné digitální prototypy, virtuální modely na otestování reálného chování při stavbě i používání.

Konzultační firma Atkins využívá práci s daty a optimalizaci na projektu Olympiády LA 2028. Město má dnes 2x více obyvatel oproti poslední Olympiádě v Los Angeles v roce 1984. Se zkušenostmi z londýnské Olympiády jsou schopni simulovat a optimalizovat nejrůznější typy požadavků, od ubytování sportovců s následnou přestavbou na sociální bydlení, přes dopravní systémy, po zvýšený pohyb chodců a požadavky na stravování 2 milionů návštěvníků.

SNC Lavalin a Atkins představili aplikaci Caterpillar, která převádí "ubrouskové" koncepční náčrty v reálném čase na hmotové studie propojené s analytickými daty.

Autodesk spolupracuje se společností Unity na snadném nástroji pro převod konstrukčních a BIM dat do VR (virtuální reality) a AR (augmented reality).

Datová platforma Autodesk BIM 360 již propojuje více než 100 partnerů s integrovanými aplikacemi. Autodesk nově představil propojený modul správy nákladů (Cost Management).

V lednu bude veřejně dostupná cloudová služba "Revit I/O", která rozšíří vývojovou platformu Forge o vnější přístup k BIM datům Revitu.

V rámci Autodesk University se koná i výstava s řadou zajímavých aplikací a modelů partnerů Autodesku. HP zde představila nové plotry PageWide XL 4000, HP DesignJet Z9+ a T830, nebo koncept nových VR brýlí. Další fotografie v našem Faceboook albu.


Na konferenci byli rovněž vyhlášeni vítězové soutěže AEC Excellence Awards. Ceremoniálem provázela virtuální asistentka Ava, kterou znáte i z uživatelského portálu ava.autodesk.com. Titul "Innovator of the Year" získal pan Zhibing Mao, který vedl BIM projekty již v 60 zemích, kde pomáhal zavádět moderní technologie (robotizace stavebnictví, BIM). Vedl více než 200 projektů na 2800 stavbách. Z celkem 256 přihlášek a z výběru finalistů byly oceněny vítězné projekty v jednotlivých kategoriích a velikostech projektů:

  • Infrastruktura - např. Dálniční obchvat Chongqing, Čína
  • Pozemní stavby - např. Univerzitní nemocnice Stavanger, Norsko
  • Výstavba - např. Datové centrum Clonee Facebook, Dublin, Irsko

Další kategorie a v nich oceněné projekty viz AEC Excellence Awards


Záznam úvodní přednášky (keynote) z AU2018 a další materiály a novinky najdete na stránce cadstudio.cz/AU2018

Žádné komentáře:

Okomentovat