pátek 20. srpna 2021

Přesnost LiDAR skenování z iPhone 12 Pro

Nejnovější mobilní telefony Apple (iPhone 12 Pro, iPad Pro, chystaný iPhone 13) jsou vybaveny LiDAR snímačem umožňujícím zachycovat 3D modely objektů nebo terénu. Hlavním účelem tohoto snímače je sice asistence fotografování a snímání jednoduchých 3D modelů pro AR a VR, ale vzhledem k tomu, že výstupem jsou ploškové (mesh) modely nebo mračna bodů, nabízí se i jeho možné využití pro oblast CAD a BIM navrhování. Jaké jsou tedy možnosti těchto mobilních LiDAR snímačů a jak dopadne porovnání s přesností profesionálních 3D skenerů založených na laserovém snímání reality?

Je nutné zdůraznit, že od této metody nelze čekat zázraky. Připravte se tedy na děravé/neúplné 3D modely resp. mračna bodů, na chybějící detaily v takto získaných 3D datech. Profesionální, přesné LIDAR skenery poskytnou v každém případě podstatně lepší výstupní data. Ale na druhou stranu, pro některé aplikace (např. odměřování, stafáž) může být mobilní zařízení Apple použitelnou cestou 3D skenování, cestou, která je snadno vždy po ruce a nestojí statisíce korun. Pro někoho může být překvapením i samotná přesnost takto zachyceného modelu, zejména u exteriérových skenování (cca 3 cm polohy i výšky - viz níže). Mobil lze využít jak pro získání hrubého modelu konkrétního 3D objektu (např. pro následnou úpravu a 3D tisk), tak pro nasnímání exteriéru, okolí.

Jaký je postup přenosu 3D reality do CAD nebo BIM aplikace? Můžete využít standardní aplikaci 3D Scanner nebo doinstalovat některý z doplňkových programů umožňujícím využívat další funkce (nikoliv však zvýšit přesnost dat). Výstupem z 3D Scanneru a z většiny oněch ostatních skenovacích programů jsou dva typy dat. Buď přímo ploškový 3D mesh model ve formátu OBJ, STL, PLY nebo DAE - tento model lze načíst ve "výrobních" aplikacích, např. Autodesk Fusion 360 nebo 3ds Max. Zde můžete model opravit, začistit, upravovat, odměřovat, doplňovat, převádět do dalších formátů. Je vhodný pro méně komplikované a rozměrově menší objekty. Anebo druhým, obvykle vhodnější typem výstupu skenování pro CAD účely je mračno bodů ve formátu PTS, E57, PLY či dalších. Tento typ dat je možné načíst a zpracovat v aplikaci Autodesk ReCap Pro (popř. MeshLab, Cloud Compare), převést je zde na 3D mesh model (funkce scan-to-mesh), nebo následně naimportovat ve formě RCP souboru do projektu v aplikacích AutoCAD, Revit, Inventor, 3ds Max.

Možnosti výstupu 3D skenování na iPhone 12 Pro:

Příklad nasnímání modelu z iPadu do Revitu:

Porovnání přesnosti geodetického měření oproti profesionální totální stanici:

Žádné komentáře:

Okomentovat