pátek 2. prosince 2022

Umělá inteligence s nečekaně praktickými výsledky

Jistě jste už zahlédli povedené i méně povedené "koláže" vytvořené rychle se rozvíjejícími algoritmy "umělé inteligence" Dall-E nebo MidJourney. Tyto art-generátory, na základě zadaných klíčových slov, resp. textových pokynů v přirozeném jazyce (anglicky), automaticky "namalují" obraz dle zadání. Pokyny přitom mohou být překvapivě detailní i překvapivě abstraktní.

Příklad:

a painting of a fox sitting in a field at sunrise in the style of Claude Monet
(malba lišky sedící na poli při východu Slunce, ve stylu Claude Moneta)

Další pokyny a jejich výsledky najdete pro inspiraci např. zde. Někteří kritici těchto nástrojů poukazují na automatizované "vykrádání" grafických děl dostupných na internetu (algoritmy AI ve skutečnosti jen "tvořivě" kombinují již existující podklady na dané téma), ale přiznejme, že i řada nápadů živé, "ne-umělé" inteligence vznikala a vzniká vědomou či nevědomou inspirací z jiných starších nápadů.


Dvě inteligence jsou lepší než jedna

Nová funce ChatGPT na AI platformě OpenAI nyní dokáže z krátkého dotazu vygenerovat "inspirační" pokyny pro art-generátor a díky následnému propojení dvou umělých inteligenci (zadáním těchto pokynů do MidJourney) lze získat nečekaně praktické výsledky. Posuďte sami.

Např. podkladem pro tyto návrhy bylo zadání "hele, snažím se vymyslet nějaké zajímavé, fantastické způsoby výzdoby obývacícho pokoje":

A co třeba "jak vyzdobit byt s jednou ložnicí v San Francisku, v moderním skandinávském Kinfolk stylu poloviny 20. století":

Nebo "jak vytvořit dekorační předmět upoutávající pozornost" - jedna inteligence "přijde" na to, že by to mohl být např. stůl s "černou dírou" nebo lustr z recyklovaných předmětů a druhá to rovnou namaluje:

Viz Twitter - Guy Parsons a Parker Gibbons

Tak co, máte lepší fantazii než AI? Hodně se blíží "zesilovači inteligence", o kterém psal Stanisław Lem ve své Summa technologiae už v roce 1964.


Jak s tím souvisí CAD nebo BIM?

Jak se ale tyto technologie dotýkají CADu? Dotýkají a hned z několika směrů. Algoritmy umělé inteligence, přesněji strojového učení, jsou již dnes využívány v řadě CAD a BIM aplikací - zmiňme např. funkci doporučených postupů a maker v AutoCADu, nebo jeho zpracování poznámek, tzv. stop, generativní funkce v Revitu či ve Fusion 360 nebo AI nástroje v Autodesk SpaceMakeru. Druhý směr (viz příklady výše) se týká samotného navrhování. Je jen otázka času, kdy se podobné pokročilé AI nástroje rozšíří do dalších sfér konstruování, projektování a tvorby digitálního obsahu - stačí mít dostatečně rozsáhlá trénovací data a jasná kritéria vyhodnocení. Začne to menšími krůčky. Ale tahle cesta vypadá zajímavě.

Žádné komentáře:

Okomentovat