čtvrtek 19. ledna 2023

Open-source verze aplikace Autodesk RV

Autodesk vydal Open RV, novou open-source verzi aplikace RV (původně vyvinuté společností Tweak Software), svého výkonného komerčního prohlížeče obrázků a profi přehrávače záběrů v oblasti vizuálních efektů (VFX) a animačních pipeline, oceněného cenou Scientific and Technical Award. Tato otevřená verze, vydaná v rámci iniciativy Academy Software Foundation (ASWF) Open Review Initiative, bude udržována souběžně s komerční edicí, která podporuje širší škálu videoformátů.

Autodesk se tak připojuje k iniciativě rozšiřování otevřených standardů ve filmovém průmyslu. Ta má za cíl vytvořit jednotnou sadu nástrojů s otevřeným zdrojovým kódem pro přehrávání, kontrolu a schvalování záběrů.





Rozdíl komerční a open-source edice RV

Open-source verze RV je neobvyklá v tom, že původní verze zůstává k dispozici jako komerční produkt, který je k dispozici uživatelům s předplatným nástroje ShotGrid, systému společnosti Autodesk pro řízení filmové výroby (z divize Autodesk Media & Entertainment). Komerční edice obsahuje prvky licencované od jiných společností, jako jsou kodeky, které Autodesk nemůže uvolnit do open-source licence. Ve výsledku si tedy obě verze RV jsou velmi podobné, ale verze Open RV podporuje menší sortiment formátů zvuku a videa a chybí mu podpora několika standardních průmyslových formátů, které vyžadují licence třetích stran, včetně AAC, ARRI, DNxHD/DNxHR, H.264, ProRes a RED. Prezentační režim je omezen na výstup DVI a HDMI a chybí podpora hardwaru AJA nebo Blackmagic Design SDI.

Další vývoj RV pokračuje

Společnost Autodesk bude i nadále "aktivním přispěvatelem" do projektu Open RV a bude předsedat technickému řídicímu výboru ASWF, který má dohlížet na budoucí vývoj otevřené edice. Zdrojový kód Open RV je k dispozici v repozitáři GitHub společnosti ASWF, pod licencí Apache 2.0. Lze jej zkompilovat pro systémy Windows, Linux a MacOS.

Další informace o Open-source projektech Autodesku - opensource.autodesk.com

Žádné komentáře:

Okomentovat