úterý 28. února 2023

Ochrana proti souběžnému spuštění pojmenovaných licencí Autodesk

Autodesk nově nabízí funkci automatického hlídání souběžně spuštěných licencí, s upozorněním uživatelům, kteří se pokouší spustit jedno předplatné daného CAD produktu na více než dvou zařízeních současně. Upozornění pak vyzve uživatele k pozastavení sezení (licence) na vzdáleném zařízení nebo k přihlášení pod jiným uživatelským účtem (Autodesk ID). Tato funkce je prozatím zapnuta pro aplikace Inventor a Civil 3D a v budoucnu bude použita i pro další produkty. Podobnou funkci nabízí již delší dobu Fusion 360.

Tato upozornění by měla zajistit lepší transparentnost a ochranu před nadměrným používáním produktů, které - i třeba neúmyslně - není v souladu s licenčními podmínkami.


Kterých produktů se změna týká?
  • Desktop produktů se subscription licencemi na jméno
  • Všechny desktopových operačních systémů
  • Produktů řady 2020 a novějších

Podmínkou je aktualizace licenční služby Autodesk na nejnovější verzi (Autodesk Licensing Service verze 13.1.0.8534 a vyšší).


Jak se připravit?

Upravte vaši licenční politiku tak, aby vaše stávající předplatné bylo přiřazeno konkrétním uživatelům, aby nepoužívali sdílené přihlášení a aby po ukončení práce zavírali okno CAD/BIM aplikace. Pokud potřebujete zakoupit nové subscription licence tak, aby měl každý uživatel své vlastní přihlášení, učiňte tak včas, nejlépe na CAD eShopu shop.arkance-systems.cz. Pro příležitostné uživatele využijte licencování pomocí Flex Tokenů.


Jak znovuspustit pozastavenou licenci?

Na počítači s uspanou licencí se zobrazí podobný dialog vypisující všechny souběžně běžící licence dané aplikace s daným účtem (tedy včetně pozastavené "místní" licence). Můžete tak pozastavit jinou licenci (sezení) a opět rozběhnout onu "místní". Nebo prostě stiskem "Zkontrolovat znovu" znovu ověříte aktuální stav licencí.

Další informace viz Tip 13651

Žádné komentáře:

Okomentovat