úterý 28. března 2023

Novinky AutoCAD 2024, AutoCAD LT 2024 a rodiny Autodesk 2024

Dnešním dnem začíná uvolňování nových verzí návrhových aplikací Autodesk řady 2024, včetně nového AutoCAD 2024 a AutoCAD LT 2024 (vč. CZ verzí). Na co se můžete v těchto nových verzích těšit?

Společným rysem nové rodiny 2024 je důraz na využití funkcí strojového učení, vzletně nazývaných "umělá inteligence" (AI). Tyto nové funkce pomáhají zefektivnit práci díky automatickým návrhům pracovních postupů vycházejících z vaší typické každodenní práce - jaké příkazy obvykle kombinujete, jak vkládáte bloky do výkresu, jak vkládáte připomínky výkresů, jak navrhujete 3D konstrukce, atd. Tyto funkce nedělají práci "za vás", ale nabízejí nejpravděpodobnější varianty postupu, které pak ve většině případů stačí jen potvrdit. Dalším společným rysem je snazší přístup do cloudového CDE systému Autodesk Docs (ACC) pro týmovou spolupráci na projektech.

Další významnou společnou novinkou je změna 3letých předplatných. Cena tohoto typu předplatného je i nadále zafixovaná na celé 3 roky, ale můžete se rozhodnout, zda jej chcete zaplatit jako dosud, najednou při nákupu, nebo zda chcete platit třetinovou částku vždy na začátku každého roku trvání subscription kontraktu (s případným kurzovým rizikem) - tedy mít 3leté subscription "na splátky".

Čím dál tím více uživatelů také využívá nový flexibilní způsob licencování pomocí tzv. Flex Tokens. Těmi hradíte vámi zvolený software Autodesku (jakýkoliv) jen podle jeho skutečného využití v daném dnu. Nemusíte tedy předplácet konkrétní software, a na celý rok. Více na Flex tokeny.

Změnila se také podoba aktualizační systémové komponenty Autodesku. Nový Autodesk Access nahrazuje původní "Počítačovou aplikaci Autodesk" (Autodesk Desktop App). Postará se o aktualizace vašich produktů Autodesku na jednotlivých počítačích. Viz Autodesk Access.

Příjemnou novinkou je také ochrana proti nechtěnému souběžnému spuštění více licencí na jednoho uživatele. Ta je v současné době aplikována pro Inventor, Civil 3D a Fusion 360 a bude postupně k dispozici i po další aplikace Autodesku. Více viz Ochrana proti souběžnému spuštění.


AutoCAD 2024

Z hlavních novinek AutoCADu 2024:

  • Protokolování aktivit, událostí na daném DWG souboru, včetně událostí ve Windows, např. přejmenování DWG - příkaz OTEVŘIPŘEHLEDAKTIVIT (_ACTIVITYINSIGHTSOPEN) a paleta aktivit, s filtrací událostí podle data, uživatele a typu aktivity (viz tip)
  • Vkládané bloky se přizpůsobují orientaci podobných bloků použitých ve výkresu (návrhy lze vypnout pomocí Shift+W)
  • Nahrazování bloků nabízí podobně vyhlížející bloky
  • Možnost nahrazovat a přidávat texty z načtených připomínek
  • Možnost kopírovat geometrii z připomínek do výkresu
  • Pokyny zmíněné v připomínkách lze rovnou provést - např. Vymazat, Posunout
  • Úvodní opbrazovka - snazší a rychlejší výběr posledních projektů a sdílených cloudových projektů
  • Výrazně rychlejší počítání bloků v příkazu POČET
  • Hamburgerová menu pro karty souborů a rozvržení
  • Užitečné přehledy o používaných příkazech, rychlosti, trendech a doporučeních (ve vašem Autodesk účtu)
  • Výkonnostní vylepšení ve 2D zobrazení, až 9x rychlejší přepínání rozvržení
  • Zvýšený grafický výkon - jádro GSF využívající hardwarovou akceleraci graf.karet (doporučena grafika s DirectX 12)
  • Podpora čipů série M (Apple Silicon) v Mac verzi AutoCADu - cca dvojnásobné zrychlení (viz)


Systémové nároky se příliš nezměnily. AutoCAD 2024 je kompatibilní s Windows 11 nebo s Windows 10 (verze 1809 a vyšší); Mac verze pak s Apple macOS Ventura v13, Monterey v12 a Big Sur v11. DWG formát zůstává beze změn (DWG2018). Viz přehled nových příkazů.

Komponenta Inventor Interoperability, dříve známá jako Inventor Server, je potřebná pro dokumentaci modelů v AutoCADu. V předchozích verzích AutoCADu byla tato komponenta součástí instalace. Od verze AutoCAD 2024 budete vyzváni k instalaci komponenty Inventor Interoperability až tehdy, když je potřeba, například při prvním použití příkazu pro dokumentaci modelu, při importu souboru Inventoru nebo při otevření výkresu vytvořeného v AutoCADu Mechanical. Pro většinu uživatelů se tím zvyšuje rychlost instalace AutoCADu. (Při instalaci AutoCADu Mechanical 2024 je tato komponenta instalována automaticky.)

AutoCAD 2024 samozřejmě opět obsahuje i licence dalších, profesních verzí, tedy tzv. One AutoCAD (někdy též "AutoCAD Plus") - kromě AutoCADu i AutoCAD Architecture 2024, AutoCAD MEP 2024, AutoCAD Mechanical 2024, AutoCAD Electrical 2024, AutoCAD Map 3D 2024, AutoCAD Plant 3D 2024 a AutoCAD Raster Design 2024 (plus AutoCAD Web a AutoCAD Mobile app).

Databázové a GIS funkce v AutoCADu Map 2024 podporují Microsoft SQL Server 2017/2019 Standard a Enterprise; Oracle 12c Release 2, 19c a 21c; ArcGIS 10.8.1, 10.7.1 a 10.6.1.


AutoCAD LT 2024

Vedle novinek AutoCADu 2024 (kromě AI funkcí a sledování aktivit) je významným vylepšením verze LT 2024 (Windows) přidání podpory AutoLISPu, a to včetně kompilovaných FAS a VLX souborů a DCL dialogů. Chybí pouze podpora externích ActiveX objektů (např. funkcí vlax-create-object a vla-GetInterfaceObject) a 3D DWG objektů, nebo vývojové prostředí (IDE). Velká část z tisíců stávajících LISP aplikací tak nyní bude fungovat i v AutoCADu LT.




Další informace

Součástí licence AutoCADu a AutoCADu LT zůstává i překvapivě schopná a plně kompatibiliní webová verze AutoCADu, dostupná i samostatně - AutoCAD Web (obsahuje mj. i podporu AutoLISPu - v menším rozsahu než AutoCAD LT), a mobilní verze pro telefony a tablety s operačním systémem Apple iOS nebo Google Android - AutoCAD Mobile. AutoCAD Web lze považovat za ještě "lehčí" a levnější verzi AutoCADu LT.


Podrobnější informace o novém AutoCADu a jeho profesních verzích, nadstavbách a dalších nových produktech řady Autodesk 2024, Holixa a Arkance Systems přineseme na tradiční online konferenci Autodesk LIVE 2024. Ta se letos koná 4. května (na YouTube) - viz registrace. Plán uvádění a novinky dalších produktů najdete také na stránce Nové produkty Autodesk 2024. Aktuální ceny AutoCADu 2024, AutoCADu LT 2024 a dalších produktů najdete na CAD eShopu.

Žádné komentáře:

Okomentovat