čtvrtek 30. března 2023

Nový AutoCAD a Maya for Mac s nativní podporou Apple Silicon (M1/M2)

Před cca třemi roky oznámila firma Apple přechod svých počítačů od procesorů Intel na tzv. Apple Silicon (procesory řady M). To s sebou neslo nutnost emulace původní instrukční sady Intel, aby stávající aplikace mohly běžet beze změn i na novém Macu. Od té doby už mnoho vývojářů aktualizovalo své aplikace tak, aby využívaly výhod nových čipů M1 a M2, ale i tak dosud existuje mnoho dalších aplikací, které na nativní podporu bez nutnosti emulace ještě čekají. Tento týden Autodesk aktualizoval svůj populární profesionální CAD software AutoCAD a animační a multimédia aplikaci Autodesk Maya tak, aby na počítačích Apple Mac s procesory Apple Silicon běžely nativně.


AutoCAD 2024, AutoCAD LT 2024 a Autodesk Maya 2024 pro Mac získaly podporu pro M1/M2

Díky těmto novým verzím mohou aplikace AutoCAD, AutoCAD LT a Maya ve verzích 2024 už plně využívat výhody čipů Apple Silicon, které nabízejí vyšší výkon a lepší energetickou účinnost. To znamená, že tyto aplikace poběží na počítačích Mac s čipy M1 a M2 rychleji (a to až 2x rychleji), nemluvě o tom, že budou spotřebovávat méně energie - což je skvělá zpráva pro uživatele přenosných MacBooků.

I dříve bylo možné používat software AutoCAD i Maya na počítačích Apple Silicon Mac, a to díky emulační technologii Rosetta, která efektivně "za pochodu" převádí aplikace vytvořené pro procesory Intel na architekturu ARM. Uživatelé však byli frustrovaní, protože aplikace spuštěné přes Rosettu prostě nemohou běžet tak rychle a efektivně jako ty nativní. Nyní byl tento problém vyřešen.

Jako další pravděpodobný kandidát pro doplnění nativní podpory M chipsetu se jeví populární CAD/CAM aplikace Autodesk Fusion 360 pro Mac (viz Fusion 360, i česky).

Uživatelé, kteří stále spoléhají na starší počítače Mac s procesory Intel, budou samozřejmě moci nadále používat i aplikace AutoCAD a Autodesk Maya. Nové verze 2024 získávají uživatelé v rámci subscription licence zdarma. Ceny předplatného nových licencí AutoCADu, AutoCADu LT a Maya si můžete ověřit na CAD eShopu (licence pro Windows i Mac je shodná). Obě aplikace lze licencovat i pomocí platby jen za skutečné použití, pomocí tzv. Flex tokenů.

Žádné komentáře:

Okomentovat