pátek 24. dubna 2009

Globální aspekty provozu mezinárodního CAD portálu

Když provozujete web portál navštěvovaný uživateli z celého světa, setkáte se s některými aspekty, se kterými jste na počátku projektu možná ani nepočítali.

Například údržba aplikace - každý web server potřebuje čas od času krátce odstavit pro nezbytnou údržbu software (aktualizace aplikace, restart po Windows update) nebo hardware. Přitom ale nechcete, aby takový výpadek obtěžoval vaše návštěvníky - provádí se proto zpravidla v "mrtvém" období, v noci nebo o víkendu. Provoz "follow-the-sun" s návštěvníky z celého světa ale znamená, že nemůžete takto snadno váš server vypnout nebo restartovat - žádná období nočního klidu prakticky neexistují. Nezbývá než se snažit trefit do krátkého časového okna usínajících američanů a probouzejících se japonců. I tak to ale např. na CADforum.cz při restartu znamená nutnost odstřelit řádově desítky aktivních sezení.

Pokud uživatelé mohou sami aktivně přispívat k obsahu portálu (což v případě webu CADforum.cz znamená především diskuzní fórum a katalog CAD bloků), je třeba se vypořádat s pro nás exotickými jazyky a znakovými sadami. Uploadované DWG soubory pojmenované třeba v arabštině se prostě chovají nestandardně, a pokud se vám při editaci jejich názvu najednou posouvá textový kurzor doleva místo doprava, nebo se scrolovací lišta objevuje na nesprávné straně obrazovky, může to překvapit.

Nikdy bychom také nečekali, že budeme při provozu technického webu čelit takovým geopolitickým výzvám, jako je otázka cenzurování DWG bloků (map) obsahujících politická prohlášení doprovozená doslovným vymazáním určitých států z mapy světa, tedy naštěstí jen výkresu mapy světa (myšlen samozřejmě Blízký východ).

No a pak jsou úsměvnější komunikační zádrhele - např. když nevíte, zda patička thajského diskuzního příspěvku je jméno, příjmení nebo vložená reklama. Ale to asi platí i opačně, o čemž svědčí pozdravy z Filipín pro pana Xanadu.

Žádné komentáře:

Okomentovat