pátek 10. dubna 2009

Nepřehlédli jste darovaného koně?

Darovanému koni na zuby nehleď, jak praví přísloví. Ale někdy bývá darovaný kůň (a navíc s bezchybnými zuby) ukrytý v zakoupeném stádu a vy jej úplně přehlédnete. To se ke škodě uživatelů stává u implementací CAD aplikací docela často. Darované, bezplatné nástroje pak zůstanou zbytečně nevyužité.

Asi nejrozsáhlejší bezplatnou aplikací, která často zůstává nepovšimnuta a opomenuta, je Autodesk Vault. Přitom Autodesk Vault efektivně, jednoduše a "česky" řeší problém, který trápí většinu CAD uživatelů - sdílení CAD dat, jejich správu, verzování, protokolování a hlídání přístupových práv. Licence Autodesk Vault (server+klienti) je bezplatnou součástí CAD aplikací Autodesk Inventor, AutoCAD Mechanical, Electrical, nebo Civil 3D. Klientské licence jsou k dispozici i pro uživatele dalších produktů, včetně např. AutoCADu nebo AutoCADu Architecture. I non-CAD uživatelé mohou k dokumentům Vaultu přistupovat pomocí rozšířené licence Vault Workgroup nebo Vault Manufacturing (dříve "Productstream"). Viz další informace o Autodesk Vault.

Velmi užitečné doplňkové aplikace lze získat v rámci Subscription ze Subscription centra. Uživatelé AutoCADu a stavařských aplikací si tak např. mohou nainstalovat a používat ilustrační aplikaci Autodesk Impression (viz), kterou snadno vytvoří působivou ilustraci CAD návrhu (efektivněji než třeba ve Photoshopu). Pro uživatele Inventoru je zase k dispozici velmi mocný nástroj pro tvorbu parametrických konfigurací výrobků (variant) - iLogic (viz). Bez znalosti programování můžete vytvářet chytré sestavy, které se přizpůsobují změnám návrhu.

Menší, ale přesto užitečné doplňové aplikace, knihovny a šablony stylů pro vaše CAD aplikace pak najdete i na dalších místech. Viz například "Xanadu Inventor Bonus CD", které dostáváte k Inventoru X+, "Xanadu LT Extension", které dostáváte k AutoCADu LT X+, sbírka CAD freeware utilit firmy Xanadu na www.cadstudio.cz/download, technické dokumenty a šablony na webu vip.cadstudio.cz. Nepodceňujte ale ani postupy a popisy správného nastavení CAD aplikace. Je s podivem, kolik uživatelů AutoCADu např. vůbec nemá zapnuté využívání hardwarové 3D akcelerace na své grafické kartě (viz např. tip 5708 nebo tip 6181).

Často skryté nástroje ale najdete i v samotné instalaci vaší CAD aplikace. Máte například všude nainstalované Express Tools (užitečné nástroje) v AutoCADu? Dalším příkladem je Autodesk 3ds Max 2010. Ten v instalaci nabízí spoustu doplňkových aplikací, jen musíte zvolit instalační volbu "Install tools and utilities" - ta vás dovede až k dlouhému seznamu dodaných nástrojů - viz obrázek:

3ds Max Tools

Žádné komentáře:

Okomentovat