pondělí 18. dubna 2016

CadMouse - jedinečná myš pro CAD (unboxing)


Firma 3dconnexion je známá především jako výrobce populárních 3D myší - pro precizní ovládání CAD aplikací s kontrolou 6 stupňů volnosti. Jednou z jejích nedávných novinek je ale i 2D myš "CadMouse", určená speciálně pro ovládání CAD aplikací.

Musím se přiznat, že jsem byl před otestováním této myši trochu skeptický - možná si také říkáte: další 2D myš, co se asi na ní dá vymyslet speciálního, možná bude přesnější a rychlejší a lépe padne do ruky, ale takových myší existuje. Po pár hodinách používání jsem ale změnil názor. Ano, je přesnější, rychlejší a lépe padne do ruky (používal jsem obyčejnou HP mouse dodanou s počítačem), ale umí i leccos dalšího. Ale popořadě.

Unboxing


Myš CadMouse je dodávána ve střídmé kartonové krabici, bez jakýchkoliv driverů či manuálů.




Pokud ji chcete využívat jen jako standardní myš, žádnou speciální instalaci nepotřebujete - po připojení USB si Windows stáhnou pomocí plug-n-play potřebné drivery a myš okamžitě funguje. U mechanického zpracování zaujme robustní tělo s výrazně těžší spodní částí, kluzné podložky a velmi odolně vyhlížející oplétaný USB kabel dostatečné délky.

Na rozdíl od jiných myší je CadMouse skutečně třítlačítková, třetím tlačítkem můžete v AutoCADu pohodlně panoramovat, kliknutí na výrazně tvarované rolovací tlačítko pak může mít další funkci. Kromě těchto 3, resp. 4 tlačítek nabízí CadMouse ještě speciální tlačítko "menu" umístěné pod kolečkem (na má prsty trochu vysoko) a dvě postranní tlačítka ovládaná palcem. Všechna tato tlačítka mají bohaté možnosti uživatelského přizpůsobení.

Podpora CAD software


A právě přizpůsobení CAD aplikacím je klíčovou výhodou této myši. Nejprve je ale nutné stáhnout si z adresy 3dconnexion.cz/drivers aktuální verzi driveru 3DxWare pro Windows - ten je jednotný pro všechny myši (i 3D) z výrobní řady 3dconnexion.


Můžete zvolit instalaci jednotlivých komponent přímé podpory CAD software (Inventor, AutoCAD, Catie, Pro/E, SolidWorks a další):


Na plochu si tak nainstalujete sadu nástrojů "3Dconnexion Home" - např. s nastavením myši, 3D prohlížečem CAD souborů "3Dconnexion Viewer" (STL, OBJ, FBX, 3DM), poněkud pomalou aplikací Collage, nebo manuálem k myši (anglicky). V systémové liště Windows vám také přibude důležitá ikonka "3Dconnexion Properties", pomocí níž si můžete nastavovat přizpůsobení tlačítek CadMouse v jednotlivých aplikacích. Pozor, tato ikonka je "kontextová" - nastavuje chování pro naposledy aktivní aplikaci! Musíte ji tedy použít vždy v konkrétní aplikaci, kterou chcete upravit. Např. viz nastavení pro AutoCAD:


První část nastavení se týká společných vlastností myši - rychlosti, v Advanced Settings pak ještě zrychlení (rychlý pohyb posune kurzor dále), dotazovací frekvence, velikosti posunu kolečkem a jeho užitečné funkce Smart Scrolling (inercie pohybu) známé z mobilů - rychlé otočení vyvolá setrvačný "doběh" rolování.

Podstatné je nastavení "Buttons", tedy přizpůsobitelných tlačítek. Zde můžete ovlivnit chování jednotlivých akčních tlačítek myši (včetně stisku 3.tlačítka a scroll kolečka) a přiřazovat jim uživatelská makra. K tlačítku radiálního menu ("RM") můžete přiřadit až čtyři další funkce (resp. makra) vyvolatelná stiskem funkce v radiálním menu v daném směru poblíž kurzoru. Pokud povolíte gesta (gestures), postačí i pohyb v daném směru, není třeba stisk.

Příklady radiálních menu předdefinovaných pro AutoCAD, Inventor či Revit. Radiální menu detekují v podporovaných aplikacích, např. Inventoru, i aktuální prostředí - součást, sestava, výkres, svařenec, formy a mohou nabídku funkcí podle toho přizpůsobit.


Sestava:


Součást:

Výkres:

Revit:


Makra lze použít buď předdefinovaná - typické funkce Windows, funkce CadMouse, u podporovaných CAD aplikací i přímo funkce načtené z aplikace, včetně jejích nadstaveb, např. X-Tools, nebo vaše vlastní makra (zaznamenaný stisk či uvolnění libovolných kláves). Je také možno vyvolat virtuální numerickou klávesnici.

Přizpůsobené menu v AutoCADu:




Užitečná je funkce QuickZoom In/Out, kterou je možné přiřadit na boční tlačítka - rychle zazoomuje na ukázaný prvek výkresu nebo 3D modelu (a pak zpět). To považuji za velké urychlení často opakovaných operací při práci na CAD dokumentech.


Viz ukázka v Revitu:



Další informace


Představení myši CadMouse od 3Dconnexion:


K CadMouse je možné pořídit také velkou stabilní mikrotexturovanou podložku "CadMouse Pad", které pomůže k hladšímu a přesnějšímu snímání. CadMouse lze rovněž využívat v kombinaci s některou z 3D myší 3dconnexion.

Profesionální myš CadMouse nyní můžete získat za zvýhodněnou cenu - účastníci roadshow firmy CAD Studio - "Autodesk 2017 Live" - dostanou sadu CadMouse + podložka CadMouse Pad za cenu 99€ (tedy CadMouse Pad zdarma).

Žádné komentáře:

Okomentovat