pátek 29. června 2018

Co umí generativní navrhování

Autodesk je již řadu let průkopníkem rychle se rozvíjející oblasti tzv. generativního designu - způsobu konstruování, ve kterém člověk zadává pouze vstupní požadavky navrhovaného dílu, ne jeho konkrétní tvar a materiál - počítač pak sám navrhuje různé tvary, analyzuje je, vytvoří a doporučí optimální tvar dílu splňujícího zadané požadavky (například pevnost, přenesený výkon, únosnost apod.). Viz starší blog.

V kombinaci s aditivní výrobou (3D tisk) představuje generativní navrhování revoluční cestu pro urychlení návrhových procesů inovací a pro významný skok ve zlepšení výkonnostních parametrů stávajících výrobků a vznik zcela nových typů výrobků nevídaných, organicky působících tvarů.

Vliv generativního navrhování na měnící se svět strojírenské konstrukce a výroby, včetně příkladů jeho reálného nasazení ve světě, uvádí i manažerský přehled "Jak se MĚNÍ výroba" - viz seriál na našem blogu Inventor guru a viz cadstudio.cz/jaksemenivyroba


Autodesk nabízí již delší dobu praktické softwarové nástroje pro generativní navrhování (neplést s pouhou tvarovou optimalizací) - od technologických "preview" typu Project Dreamcatcher, až po Autodesk Within, Autodesk Netfabb a nedávno uvolněný modul Generative Design (GD) pro předplatitele populární CAD/CAM/CAE aplikace Autodesk Fusion 360 Ultimate.

Zákazníci se na nás obracejí s žádostmi o vyzkoušení a ověření možností generativního navrhování v jejich konstrukční praxi – takto vypadají některé z výsledků, které jsme jim pomáhali vytvořit z jimi zaslaných tradičních 3D modelů.






Prohlédněte si počítačem vymyšlené návrhy v interaktïvním prohlížeči 3D modelů - všechny tvary vznikly ve Fusion 360 Ultimate:

Varianta 1
Varianta 2
Varianta 3
Varianta 4

Anebo jako interaktivní model pro libovolné webové stránky (pro WebGL-kompatibilní prohlížeče, např. Chrome):




Jak můžete sami zvýšit vaši inovační kapacitu pomocí generativního navrhování - praktická ukázka:


Více na Generativní navrhování

Žádné komentáře:

Okomentovat