pátek 26. ledna 2024

Globální studie Autodesk State of Design & Make - zaměření na AI

Umělá inteligence (AI) se z pohledu široké veřejnosti stala hlavním proudem, když výzkumná organizace OpenAI vydala koncem roku 2022 aplikaci ChatGPT. Zahrnutím modelů generativních předtrénovaných transformerů (GPT - umělá neuronová síť, velký jazykový model) do ChatGPT se AI okamžitě dostala do centra pozornosti celého světa.

A v průběhu roku 2023 se tento vývoj ještě znásobil: Generativní umělá inteligence společnosti Anthropic, Claude, zvýšila své schopnosti zpracování textu o 1011 % během dvou měsíců; ChatGPT složil advokátní zkoušku; Google představil generativní umělou inteligenci pro internetové vyhledávání; Spotify debutovalo s personalizovaným dýdžejem založeným na AI; a Midjourney přinesla generativní AI obrázky pro širokou veřejnost.

Stranou lesku popkultury už ale více než deset let probíhal vývoj AI pro aplikace propojující digitální projektování a předávání projektů, nebo propojující konstrukci a výrobu. Probíhal neustálý vývoj technologií, které původně začaly trénováním neuronových sítí, aby rozpoznávaly obrazy, vzory.

Jak říká Mike Haley, viceprezident pro výzkum v Autodesku: Umělá inteligence už bude ovlivňovat naše životy navždy. Manažeři a odborníci se shodují s tímto Haleyho hodnocením - 66 % respondentů v průzkumu stavu průmyslu - "Autodesk 2024 State of Design & Make" - tvrdí, že umělá inteligence bude pro jejich podnikání v příštích dvou až tří letech zásadní.

Reakce uživatelů na nástroje Autodesku založené na AI také vypovídají o rychlosti přijetí této nové technologie napříč obory architektury, inženýrství, výstavby a provozování staveb (AECO), konstrukce a výroby (D&M) i médií, designu a zábavního průmyslu (M&E). U produktů Autodesku využívajících generativní design a umělou inteligenci, napříč odvětvími, vzrostlo zapojení zákazníků o 24 %, a to jen mezi lednem 2023 a listopadem 2023.

V tomto žebříčku vede Asie a Tichomoří, s 55% nárůstem zapojení uživatelů. A například beta verze automatizačního nástroje pro Maya, který pomáhá umělcům spravovat jejich scény, zaznamenala 60% nárůst počtu uživatelů, kteří se zajímali o tuto beta verzi, v porovnání s průměrným počtem zájemců o beta verze, a to v průběhu pouhých několika měsíců - nárůst, který nemá v historii beta projektů obdoby.

A investiční rozpočty firem upevňují pozici AI jako strategické priority. Jen za poslední tři roky, 72 % respondentů průzkumu "Autodesk 2024 State of Design & Make" uvedlo, že jejich jejich organizace zvýšily investice na AI a přicházející technologie, přičemž 27 % z nich se řadí k těm, kdo tyto investice "zvýšily výrazně".

Viz též příklady využití Autodesk AI ve stávajících produktech Autodesku (z Autodesk University 2023) v našem článku AU 2023 zaměřená na AI.



Stáhněte si celou studii s dalšími podrobnostmi:
Autodesk 2024 State of Design & Make - zaměření na AI (2.9M, 19 stran, anglicky)

Celý report Autodesk 2023 State of Design & Make najdete ke stažení v květnovém článku.

Žádné komentáře:

Okomentovat