středa 7. ledna 2009

AutoCAD pro Linux?

Jednou z nejfrekventovanějších otázek na různých diskuzních fórech okolo CAD je téma AutoCADu ve verzi pro Linux. Pokud očekáváte oznámení takovéhoto programu, asi vás zklamu - žádný takový AutoCAD není a pochybuji, že by jej Autodesk v dohledné budoucnosti uvedl.

V té souvislosti je ale zajímavá nápadná disproporce mezi počtem různých citací Linuxu na webu (nejen v diskuzních fórech) a počtem skutečných každodenních uživatelů Linuxu. Už po mnoho let se nás snaží různí nadšenci, ale i vážené instituce přesvědčit, že Linux ovládne trh operačních systémů nebo že alepoň získá jeho podstatnou část (např. Siemens Business Systems, rok 2003: V roce 2008 bude mít Linux 20% podíl na trhu). Ve skutečnosti má ale Linux, na začátku roku 2009, pouze zanedbatelné cca 1% tohoto trhu. Tento podíl neroste. Některé statistiky (výroční zpráva navrcholu.cz) dokonce ukazují pokles tohoto čísla. Důvod je jednoduchý - celý ekosystém Windows je (již dlouho) podstatně rozsáhlejší a vzájemné propojení uživatelů (internet, celosvětový marketing) pomáhá dále posilovat tuto pozici. Akademická sféra a různí počítačoví guru na tom nic nezmění.

Tato reálná situace pak samozřejmě ovlivňuje i producenty software. Nemá příliš ekonomický smysl investovat do vývoje verzí software pro takto malý trh (a navíc pro trh, který není příliš zvyklý za software platit). Navíc portování a následná údržba takových CAD aplikací jako AutoCAD, Inventor nebo Revit je podstatně komplikovanější než jen rekompilace kódu.

Neznamená to ale, že Linux nemá smysl - drží si pevnou a důležitou pozici v některých odvětvích trhu a v určitých komunitách. Ale prostě není na počítačích běžných uživatelů.

O trochu jiná situace je u operačnícho systému Apple - Mac OS. Jeho tržní podíl je podobný jako u Linuxu, ale má silnější pozici u návrhářů a grafiků, zvláště v USA. Autodesk vždy nabízel Mac verze řady svých aplikací řady "Media & Entertainment" (animace, video, film) a zdá se, že toto portfolio Mac software Autodesk se bude dále rozšiřovat. Dnes Autodesk oznámil MacOS X verze svých programů pro 3D design: Toxik, Mudbox a Stitcher (původně byly jen pro Windows).

Autodesk Toxik - MacOS

2 komentáře:

  1. 1. Keď ono sa to si nedá plošne hodnotiť... Je jasné, že na desktopoch, v CAD segmente a robustných podnikových riešeniach sa GNU/Linux nepresadil... ale na druhú stranu na webových servroch sa môže Microsoft spláchnuť. Vývoj GNU/Linux je moc "chaotický" a spontánny pre "Big Brother" spoločnosti - čož je napr. vidieť na Red Hatoch - pomalý vývoj, spoľahlivosť, vynikajúca podpora - dnes už by som napr. Oracle inštaloval skôr na RHEL, než na nejaký WinServer.
    2. Našťastie sú doby flamewarov z 90. rokov preč, výber je možno až priširoký a stejne sa všetci zídeme pod vlajkou virtualizácie...
    3. Skôr by ma zaujímalo, prečo Autodesk neportoval svoje destopové aplikácie napr. na Solaris... alebo portoval?
    3. btw, poznáte knižku od E. Raymonda "Katedrála a tržište"?

    OdpovědětVymazat
  2. Vladimír Michl10. ledna 2009 v 18:40

    Souhlasím, že na rozdíl od desktopů je na serverech, resp. spíše na web serverech, situace odlišná. Ale v podnikové sféře jsou i na serverech Windows dominantní.

    Verze AutoCADu pro Solaris existovala v dávné historii, jinak platí podobné důvody pro nepodporování jako u Linuxu.

    OdpovědětVymazat